Beküldő: zoli | 2023. 04. 25., k – 19:43

Adathalász Facebook oldalak

Adathalász Facebook oldalak

Manapság egyre jobban terjednek ezek az adathalász Facebook oldalak.

A legrosszabb, hogy most már hirdetésként is feldobja nekünk, tehát az oldal létrehozója még minimális pénzt is áldoz rá, hogy becsapja a gyanútlan embereket.

Egy előző írásomban már írtam néhány dolgot az online vásárlás veszélyeiről.

Részben a Facebookos adathalász oldalaknál is tudjuk alkalmazni azt a módszert.

Mi is a célja ezeknek a kártékony oldalaknak?

Ezt három fő részre osztanám.

1.Terjeszkedés (ismerősök, ismerősök ismerőseinek az üzenőfalán megjelenjen a hír).

Így minél több személyt tud elérni az adathalász oldal, annál nagyobb az esély arra hogy csapdába csaljon embereket. Megosztás, követés, like, kommentelés egy szuper ajándékért cserébe.

Ezt általában egy kamu sorsolásnak tüntetik fel, hogy bizony te nyertél. Nyilván néhány klikkelésért nem fog senki nekünk adni több százezres, vagy milliós ajándékot.

Hogy miért nem?

Mert gazdaságilag senki nem fog ilyen döntést hozni és amúgy meg szinte semmi sincs ingyen.

Hogyan ismerhetjük fel, hogy ki akarnak zsebelni minket?

Az online vásárlás veszélyei írásban már adtam néhány tippet. Érdemes elolvasni azt is.

A helyesírás és a fogalmazás az első.

Ha Google fordítós a sztori (általában ez szokott lenni), akkor egyből ki fog bukni, hogy az oldal kamu. Lapozzunk is gyorsan tovább.

Ha egy valamire való vállalkozás, cég reklámoz valamit, akkor a helyesírásra, fogalmazásra bizony figyelni fog.

A bejegyzését nem fogja tele pakolni mindenféle ostoba hangulatjellel (smiley, emoji).

A hirdetett eseményhez tartozó Facebook oldalt nézzük meg. Nagy valószínűséggel lesz rajta kb. 2 bejegyzés. Tehát feltűnt egy cég hirtelen, van 2 bejegyzése (posztja) és máris akciózik, nyereményjátékot hirdet, illetve drága holmikat ajándékoz.

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy ez mennyire életszerű. 

2. Vásárlásra való ösztönzés (az oldal létrehozójának tiszta profit, nekünk meg teljes bukta).

Kedvezményes jegyek, termékek vásárlása, bankkártyád adatainak megadása, telefonszámod megadása…stb., lehetne még sorolni. A lényeg, hogy ha ezt a hibát elkövetjük futhatunk a pénzünk után. 

3. Facebook profil teljes ellopása, vagy a profilunkon tárolt személyes adataink, fényképeink eltulajdonítása és esetleg más oldalakon történő felhasználása, vagy eladása is egy cél. 

Hogyan tudom elkerülni, hogy belekerüljek egy adathalász tevékenységbe? 

1. Figyelmesen elolvasom a szöveget és ha kicsit is sántít a helyesírás, fogalmazás egyből tovább is állok. 

2. Amennyiben a szövegben nem találtam hibát, rákeresek a Google keresőben a cég weboldalára, cég nevére. Ha nem találom meg a weboldalát, vagy a weboldal címe nem egyezik a Facebook látottakkal, akkor szintén hagyom az egészet, mert át fognak verni. Ha a kereső a találatok között azt dobja, hogy adathalász, vagy átverős oldal, akkor a válasz egyértelmű és tovább állok. 

3. Megtaláltam a cég weboldalát a keresőben. Egyből megtekintem, hogy az oldalon mit írnak.

Létezik-e a nyereményjáték, kedvezmény….stb. Ha a Facebook bejegyzésben lévő weboldal linkje ugyanaz, mint amit a Google kereső kidobott nekünk, akkor már reménykedhetünk benne, hogy a cég tényleg valami kedvezményt, nyereményt, játékot hirdet későbbi profitszerzés céllal.

Biztos, ami biztos felhívom őket telefonon is és rákérdezek a nyereményjátékra, kedvezményre…stb.

Cégadatokat lehet kérni ilyenkor tőlük. Ha valós a cég akkor válaszolni fognak a kérdéseimre.

4. Még mielőtt bármilyen összeget is utalnék, vagy az online kártyás vásárlást használnám, utána nézek a cégnek a Google keresőben megtalált weboldalán.

Cégadatok, domain regisztráció…stb. Annak megfelelően, amit az online vásárlás veszélyiben leírtam.

Ha online kártyás vásárlást indítok, akkor figyelmesen le ellenőrzöm, hogy tényleg egy Magyarországon lévő bank felületére jutok-e el. Ha valami kamu oldalra irányít el és még ostoba reklámok is felugrálnak, akkor a tranzakciót azonnal szakítsuk meg (zárjuk be az oldalt).

5. Előfordul az is, hogy a vállakozás nem túl nagy, ezért csak egy Facebook vállakozói oldala van. Ilyenkor mindig azt nézem meg, hogy van-e referencia munkája, mennyi van ezekből, illetve ha termékeket árul, akkor azokról milyen képeket, bejegyzéseket tett közzé. Mikori az első bejegyzés az oldalán.

Ez azért fontos, mert egy vállakozás soha nem fog beindulni 1-2 hónap alatt. Minél több van ezekből és minél régebb óta foglalkozik a tevékenységével, annál meggyőzőbb lesz. A vélemények is nagyon fontosak.

Ha több éve létezik a Facebook oldal, akkor mindegyikből tucatszám kell, hogy legyen (poszt, vélemények, megosztások, termékek vagy referenciák).

Mit tegyünk, ha egy adathalász, átverős Facebook oldalra találunk?

1. Ne nyomjunk a „tetszik” gombra.

2. Ne nyomjunk a „követem” gombra.

3. Ha ismerősnek jelölt, tiltsuk le és jelentsük a Facebooknak (tiltás vagy jelentés opció).

4. Semmiképp se osszuk meg a bejegyzést.

5. Végezetül jelentsük a bejegyzést és Facebook profilt is.

Miért fontos, hogy ne nyomjunk a „tetszik,követem,visszajelölök,megosztom” gombokra?

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy ebből baj nem lehet.

De sajnos lehet.

Ezekkel az akciókkal azt érjük el, hogy az adathalász oldal beszivárog az „ismerőseink” közé. Pontosabban úgy fogja látni a profilunkat, mintha az ismerőseink közé tartozna. Ezzel lehetőséget adunk, hogy kinyerjenek bizonyos adatokat a profilunkból (e-mail cím, tel.szám, profilazonosító…stb).

Ha már bent van ebben a kis körben, akkor csak idő kérdése, hogyan játssza ki a Facebook belső sebezhetőségeit és ezáltal képes lesz arra, hogy elrabolja (ellopja) a mi Facebook profilunkat. A problémát csak súlyosbítja, ha a profilunk össze van kötve a saját vállakozói profilunkkal és azt még hirdetjük is a Facebookon. Ilyenkor van az, hogy ezt is ellopják tőlünk és a mi kontónkra fogja hirdetni a saját kis profilját.

Miért fontos, hogy jelentsük a Facebook felé az ilyen oldalt?

Azért, mert ha sokan ezt teszik, akkor arra a Facebook algoritmusai (belső programjai) egyből ugrani fognak. Ezek után valós adminisztrátor, vagy moderátor is meg fogja nézni ideális esetben. Ez a folyamat általában 1 napnál kevesebb időt vesz igénybe. A végeredményben azt fogjuk látni, hogy eltűnik az adathalász oldal.

Másik szintén fontos dolog, hogy ezáltal az ismerőseinket is védjük ezektől az oldalaktól. Biztos vagyok benne, hogy nem minden adathalász oldalt készítenek manuálisan.

Vannak olyanok, amiket előre megírt programok hoznak létre. Utóbbiakkal szemben a védekezést magának a Facebooknak kellene megoldania.

Megtalálható vagyok a GoogleMaps-en is.