Beküldő: zoli |

Facebook vírus elkerülés

Facebook vírus elkerülés

A Facebookon terjedő, terjeszthető vírusnak nevezett , de inkább kártékony programok kikerülésének módszere. 

Jobb és célszerűbb megelőzni, mint amikor már belekerültünk a csapdába, ugyanis az a legtöbb esetben profil törléssel fog végződni. 

Mondanám, hogy a jelszó megváltoztatás is opció ilyenkor, de általában nem segít, ugyanis a profilunkat fertőzik meg egy belső rendszeren keresztül. 

Ezek a kártékony programok a legtöbbször vagy az üzenőfalunkon szeretnének továbbfertőzni, vagy Messenger üzenetben. Néhány opciót írok le, ami segít abban, hogy a későbbiekben a hasonló helyzeteket elkerüljük. Ezen programok célja, hogy kattintsunk az üzenetre, hogy megfertőzhessék a profilunkat, így ez után a mi profilunk is ilyen üzeneteket fog küldeni az ismerőseinknek, a tudtunk nélkül. 

1. Az üzenőfalasra van a Facebooknak egy egészen jó megoldása. 

A beállításokban meg tudjuk keresni azt a részt, ahol a profil vagy megjelölés van (ezeket a neveket előszeretettel változtatja a Facebook). Ott van olyan, hogy bejegyzés ellenőrzése, illetve ki jelölt meg minket. Ezt mindenképpen engedélyezzük. 

Azért fontos ,mert kapunk egy előnézeti képet ,hogy ki jelölt meg minket és mi annak a tartalomnak a címe, rövid leírása és hány embert jelöltek meg benne. Ebből látni fogjuk, hogy a bejegyzés az kamu, pláne ha rengeteg embert jelöltek meg benne. Legtöbbször nem releváns irományok, figyelemfelkeltő, meggazdagodást ígérő, pornográf ...stb. tartalmak jelennek meg. Ezeket azonnal tiltsuk le, hogy ne jelenjen meg a hírfolyamunkban. A kamu tartalomra véletlenül se kattintsunk rá a folyamat közben, csak a tiltás vagy elutasítás gombra. 

2. A másik pedig az ami üzenetben érkezik egy ismerősünktől. 

Általában rövid webcímek gofile/xyz, go.filexyz...stb. van még néhány tucat. Ezek értelmezhetetlen webcímek, nem releváns tartalmak, olyan szöveggel címezve,hogy Ezt nézd...Kattints ide...Hihetetlen...Csoda..csalogató, rövid mondatok, némely esetben egymás mögé dobált szavakból áll, ami még mondatszerkezetileg is helytelen. Illetve olyan ismerőstől jön, akivel ritkán beszélünk.

Ráadásul a rövid címek eltakarják a valós weboldalt ,ami mögöttük rejlik. Csak kattintáskor fedik fel magukat,amikor már késő. 

Ritkán olyan neveket olvashatunk, amelyben márkás cipő, ruha stb. nevek fedezhetőek fel, illetve a címben megtalálhatóak a következő nevek: blog, blogspotxyz, netxyz, webnodexyz...stb. Ezek nem valós céghez,szervezethez köthető nevek. Spam és adathalász oldalak, amelyek kártékony programok tucatjait is tartalmazhatják. Ezeket is messziről kerüljük el, tehát ne nyissuk meg semmi esetre sem. 

Mit tehetünk? 

Először is semmi esetre se kattintsunk rá! Ez az alapszabály. 

Ha mégis hajt minket a kíváncsiság, akkor egyszerű módon le tudjuk ellenőrizni a tartalom és küldő személy valódiságát.

Írjunk az ismerősünknek, hogy ez micsoda, kicsoda amit küldtél, vagy valami hasonlót. A kérdésüket mindig hosszabb mondatban tegyük fel. 

Várjunk a válaszra 1-2 percet maximum....valószínűleg nem fog válasz jönni, pedig az ismerősünk online. Vagyis a rendszer ezt mutatja nekünk. 

Akkor ez egy kártékony szoftver, ami nem tud válaszolni és az ismerősünk sem látja, hogy írtunk neki. 

Ha intelligensebb a kártékony program akkor visszaír valami rövidet, hogy Nézd...vagy Kattints ...esetleg angolul írja ezt nekünk...stb., vagy még egyszer elküldi a linket nekünk. 

Ha még mindig nem vagyunk biztosak, hogy az ismerősünk ír ,vagy kártékony program hatolt be az ismerős fiókjába, akkor újabb hosszadalmasabb kérdést írjunk, olyat amire nem lehet 1-2 szóban válaszolni. Ha nincs válasz akkor ez kártékony szoftver. 

Ha van válasz akkor szintén rövid egyszerű, "erősködő" üzenetet kapunk(és persze nem a kérdésünkre ad választ), hogy klikk a linkre, vagy ezt nézd, ez szuper, nyisd meg....stb. 

Megoldás: 

Töröljük a teljes beszélgetést. Chat ablakban klikk az ismerős nevére, majd a menüből kiválasztjuk a chat törlése részt. 

Ezzel megakadályoztuk a megfertőződést és azt is, hogy tovább küldjük ezt a kártékony program linket a többi ismerősünknek.

Megtalálható vagyok a GoogleMaps-en is.