Beküldő: zoli |

Használt laptop, számítógépet, vagy új?

használt laptop

A cím alapján a kérdés nem egyszerű, a válasz pedig annál bonyolultabb egy átlagos felhasználó számára, néha a szakemberek számára is. 

Nyilván az új eszközök vásárlása nagyobb mennyiségű pénzbe fog kerülni, ez nem titok. Viszont cserébe gyártói csere és szerviz garanciát kapunk (1-3 év eszköztől függően). Ez az egyetlen biztosíték a vásárlók számára.

 Lehetne még fokozni az új eszköz vásárlásánál a kritériumokat, de inkább a gyakoribb használt eszközökről írnék. A használt eszközök jóval olcsóbban elérhetőek, viszont sajnos azt látom, hogy a különböző "adok-veszek" oldalakon jócskán (akár 20-50 ezer forinttal is) túlárazzák az eladni kívánt használt termékeket (laptopokat, notebookokat, asztali pc-ket).

Sok esetben az eladó nem tudja felmérni az eladni kívánt termék korrekt árát. A túlárazott termék jó üzlet az eladónak, viszont az egyszerű felhasználó pórul járhat, vagy ráfizethet. Szeretnék tippeket adni egy gép vásárlásához, hogy miket kell figyelembe venni általánosságban. 

Először is mire akarjuk használni a használt laptopot, számítógépet? 

Mondják a felhasználók, hogy “csak” internetezésre...erre jönnek a megszokott válaszok, hogy arra bármilyen gép jó. Sajnos ez ma már pont nem igaz! 

A “gyenge képességű” hardver(az eszközben lévő alkatrészek összességét értjük) minősíthetetlen élményromlást okoz. Ráadásul az "újabb" rendszerek és szoftverek nehézkesen fognak rajta futni, már ha egyáltalán elfutnak rajta. 

A legrosszabb kombináció az, ha régi az eszköz és nem is fejleszthető. 

- Memória. 4 GB a nagyon minimum. Egy (általában kedvelt) Windows 10-nek, a használatából eredő igénye ~4GB. Könnyen ki lehet matekozni, hogy a többi programnak és ún. szolgáltatásoknak már szinte semmi nem marad... 

Lássunk néhány gyakori példát: böngésző (chrome, firefox, edge) minimum 2GB, ha egy,két lapfület használunk. Facebook, youtube, böngészés, hírek olvasása...stb. és még egy skype-on is be vagyunk jelentkezve. Ezek már önmagukban elemésztik azt a 4 GB minimális memóriát. 

A processzort egy halandó felhasználó ezen két paraméter alapján választ: 

-Típus: i3, i5, i7 és Frekvencia: 2 Ghz, 2,6 Ghz...stb. 

Ez önmagában sajnos nagyon kevés. 

Már nem elég ha a frekvenciája (órajele) és típusa alapján választunk. Az i3,i5,i7 típusokon belül úgynevezett generációk vannak. Például: Intel Core i5-2400 @ 3.10GHz. A frekvenciája(órajele) nyilvánvalóan 3,1 Ghz. 

Általában a 4 számjegyű azonosítóból az első számjegy mutatja meg a generációt(2. Generációs). 

Jelen cikkem írásakor az Intel már a 11. generációnál tart az AMD Ryzen(5,7) pedig az 5000 -es szériánál . 

Tehát láthatjuk, hogy nem ma készült a példában említett processzor típus. Ez jó viszonyítási alap az áru értékének kalkulálásához, ha megnézünk egy új 11. generációs processzort azonos típuson belül. 

Értékben 10 ezer forint körül lesz a használt processzor, míg az új 11. generációs simán a 250-300 ezerbe kerül. Hiszen 9 generációval régebbi és amúgy is kapugaranciás. 

Processzornál számít az úgynevezett gyorsítótár(cache memória) darabszáma és annak méretei. Minél több van és minél nagyobbak annál jobb(L1,L2,L3). 

Ha a harmadik szintű gyorsítótár nincs a processzorban akkor a “tudása vagy sebessége”, ezáltal az értéke is jóval alacsonyabb lesz. 

Ez mellett még van bőven paraméter, amelyek bizonyos felhasználásnál mérvadóak lehetnek(pl. Virtualizációs technológia, Turbo Boost, maximum memóriatámogatás,Hyper-Threading, grafikus processzor, alaplapra dedikált gyorsító VGA..stb.) 

Amennyiben használt vagy új számítógépet szeretne venni, állok rendelkezésére az Önnek megfelelő kiválasztásában. 

Fontos szempont számomra, hogy a lehetőségek szerint a legjobb és legköltséghatékonyabb eszközt válasszam ki az ügyfeleim számára.

Megtalálható vagyok a GoogleMaps-en is.