Beküldő: zoli |

SSD vagy Merevlemez (HDD), melyiket válasszuk?

laptop ssd csere

Mi is az a HDD? 

 

Nagyon lebutítva egy adattároló eszköz típus(operációs rendszer, képeink,zenéink, videóink, dokumentumaink, programjaink ezen az eszközön találhatóak). Lényegében forgó-mozgó alkatrészek találhatók benne, tehát ő egy mechanikus eszköz. Elektromágneses úton történik az adatok tárolása fém korongokra, vagy nevezik őket tányéroknak is. Hordozható eszközben és asztali pc-ben is használható, 2,5" vagy 3,5" -os méretben kaphatóak. Illetve a "sebességüket" az RPM tényező szabja meg. 

- Találkozhatunk még ezekkel a nevekkel is: winchester, vagy merevlemez. Ezek az informatikában pontosan ugyan azt az eszközt jelentik. 

Az utóbbi megnevezés ami igazán illik rá, az angol rövidítéséből következően. 

Mi is az az SSD? 

Szintén adattároló eszköz (operációs rendszer, képeink,zenéink, videóink, dokumentumaink, programjaink ezen az eszközön találhatóak). Nem mechanikus eszköz (nincsenek benne forgó-mozgó alkatrészek). Nagyon leegyszerűsítve egy pendrive-hoz, vagy memória kártyához lehetne hasonlítani. Az SSD-ben elektronikus úton történik az adatok tárolása, ún. memória cellákba. Viszont sokkal gyorsabb és nagyobb a tároló kapacitása jelenleg, mint egy pendrive-nak, illetve memória kártyának. 

HDD: 

Használt merevlemez vásárlását nem ajánlom,ha csak nem akarunk fél,egy éven belül cserélni benne. 

Az egyik legrizikósabb eszköz. Elektronika hiba és bad sector, vagy blokk csoportok. A probléma az ,hogy a felhasználók többsége nem tudja tesztelni az eladásra kínált HDD-t. Ezért lesz lutri ezen eszközök megvásárlása. 

Bad sector: hibás terület amelyre,ha adat kerül az nagyon valószínű,hogy elvész. 

Ezt senki sem szereti, pláne ha nincs biztonsági másolatuk.     
Ráadásul vehetünk egy másik merevlemezt és szakemberrel állíttathatjuk vissza az adatainkat. 

Akkor használjuk ezt az eszközt ,ha nagy méretű, vagy mennyiségű adatunk van. A sebesség itt kevésbé lesz mérvadó, viszont olcsóbban hozzájutunk egy nagyobb kapacitású HDD-hez ,mint egy ugyanakkora SSD-hez. 

SSD: 

Ha lehetőségünk van rá SSD-t se nagyon vásároljunk használtban. Itt ugyan nincsenek mechanikus (forgó, mozgó) alkatrészek, meghibásodásának valószínűsége jóval kevesebb, viszont használati ideje az van. Rizikós ez is, mivel itt sem kapunk garanciát rá, maximum a kapuig terjedőt, illetve ránézésre nem tudjuk megmondani a pontos használati idejét (üzemóráját). 

Új SSD vásárlása nem fog amúgy sem egy vagyonba kerülni. 

A mai modern operációs rendszerek (Win 10, Win 11) futtatásához nagyon ajánlott az SSD. 

Egy SSD legalább 10-12X gyorsabb mint egy HDD. Nem is beszélve a fejlettebb SSD technológiákról (M.2, NVME).

Általánosságban: 

Sajnos még mindig rengeteg laptop van a piacon amit HDD-re telepített Windows 10-el adnak ki. 

Körülbelül 2,5 - 3 hónap és iszonyatosan be fog lassulni a gép. SSD-nél szinte nem is látható a lassulás felhasználói szemszögből. 

Ezért törekedjünk az új gép vásárlásakor arra, hogy SSD legyen benne és a Windows 10 arra legyen telepítve. 

A régebbi gépekbe, amelyekre lehet Windows 10-et telepíteni, azokba kötelező ,hogy SSD-n legyen a rendszer, különben hatalmas élményromlásban lesz részünk. 

Amennyiben HDD/SDD cserét, tesztet szeretne, forduljon hozzám bizalommal.

Megtalálható vagyok a GoogleMaps-en is.