Beküldő: zoli | 2023. 03. 12., v – 17:25

Laptop tisztítás?

Mennyire fontos, hogy a laptop ki legyen tisztítva?

laptop tisztítás

A következőkben leírom és képekkel is megmutatom neked, hogy bizony nagyon is fontos a laptopod tisztítása és karbantartása.

A legtöbb ember megvásárolja az új laptopját, notebookját, hordozható számítógépét és csak használja évekig.

Sokan elfelejtik azt a tényt, hogy ezekkel az eszközökkel is foglalkozni kell, akár egy autóval, vagy pl. az otthonunk takarításával. Itt nem csak az esztétika miatt kell megtennünk, hanem a belső alkatrészek károsodásának elkerülése végett.

Minden elektronikai alkatrész, a működése közben hőt termel és hőt ad le a közvetlen környezetének. Ha nem tudja leadni ezt a hőt, akkor tönkre fog menni egy idő után (általában leég). Az esetek 99%-ban az alkatrészeket befedő por gátolja meg a hőleadást.

 

Ez minden elektronikus eszközre igaz. Fontos, hogy megértsük ezt!

 

Laptop tisztítás. Miért nem merül fel sokakban a tisztítás gondolata?

Főként azért nem, mert nem látunk bele a belsejébe. Illetve nem tudjuk, hogy működik a hűtési rendszere ezeknek az eszközöknek. Amikor megvásárolunk egy ilyen eszközt, akkor senki nem fogja nekünk mondani, hogy „Te! Ha lejár a garancia idő, akkor vidd ám el kipucoltatni az eszközödet egy informatikushoz”.

Mármint olyan szakemberhez, aki érti és tudja ezeket a dolgokat.

Akikben felmerül a laptop tisztítás gondolata és megpróbálja a laptop szétbontása nélkül, kívülről kifújatni, annak ez lesz a következménye:

poros laptop

poros takaróelem

Ezt soha ne tegyük, mert a kivezető nyílásban felgyűlt port ráfújjuk az alaplapra. A porszívózás, meg szinte teljesen felesleges. Olyan porszívó fej, ami erre alkalmas lenne az biztos nincs a porszívónkhoz.

Bemutatom most neked, hogy melyek a legfontosabb eszközök, anyagok amelyek részt vesznek a hűtésben.

 

Laptop tisztításnál ezeket az alkatrészeket kell letakarítani, a processzort újrapasztázni.

Bővebben itt találsz leírást:

Számítógép, laptop tisztítás, karbantartás

 

Laptop processzor

laptop processzor

laptop processzor 2

Nem tartozik a hűtési rendszerhez, viszont pont ez az egyik eszköz, amit hűteni kell. Laptop réz hűtőcső, borda és kivezető Ennek az alkatrész együttesnek a feladata, hogy a processzorról és videokártyáról elvezesse a hőt.

Pontosan a burkolati elem nyílásig, ahol a szabadba tud távozni a hő.

 

Laptop hűtőcső rendszer

laptop hűtőcső


laptop hűtési rendszer

A hűtőcső-rendszer a processzor hűtőborda és a kivezető lamellák között helyezkedik el.

Feladata, hogy elvezesse a hőt a processzortól egészek a kivezető lamellákig.

A cső anyaga rézből van, aminek rendkívül jó a hőelvezető képessége.

 

Laptop hűtőventilátor

laptop hűtőventilátor


laptop hűtőventilátor 2

A hűtőcső kivezető nyílás részén található. Felismerhető, ugyanis ott lamellás szerkezet van. Itt hozzátenném, hogy egyes laptop típusoknál nincs hűtőventilátor (a helye az ott van, csak nincs beépítve).

Ha nincs benne, akkor az azt jelenti, hogy a processzorunk annyira kevés hőt ad le, hogy a gyártó nem tartotta indokoltnak a beépítését.

Ebből számunkra az következik, hogy ha nincs nagy hőleadás, akkor a teljesítmény is alacsony. Tehát a processzorunk elképesztően gyenge (a szoftveres lassulás -Windows és a gépen lévő alkalmazások lassú betöltődése- ez miatt is van)

 

Processzor és GPU (videokártya) hőátvezető anyagok

hővezető paszta


silicone pad

Ezek az anyagok mindig a processzor és a hűtőcső bordája között találhatók.

 

Két fajtája van:

  • hőátvezető paszta (hűtőzsírnak is nevezik) Egy fogkrém állagához hasonló anyag. (első kép)
  • silicone pad (hőátvezető képességű, szilikon anyagú lap) Tapintásra és kinézetre hasonlít a nyersgumihoz. (második kép)

 

Feladata mindegyiknek:

A processzor és GPU által termelt hő átadása, elvezetése a hűtőbordára.

A felsoroltak közül mindegyik fém. Ezek felülete szabad szemmel tükörsimának tűnik, de nem az. A felületekben vannak egyenetlenségek, ennek kitöltésére szolgálnak ezek az anyagok.

 

A hőelvezetés hatásfokát ezekkel az anyagokkal nagyban meg tudjuk növelni. Most, hogy ezeket az alkatrészeket és anyagokat megismertük, elmondom, hogy mi történik, ha elhanyagoljuk a laptop tisztítást, karbantartást.

A két gyenge pont a hőátvezető anyag, illetve a hűtőventilátor (és az ez előtt lévő porvédő szivacs).

A hőátvezető anyag kiszárad és kikeményedik egy idő után. Amikor ez megtörtént, akkor már nem hőátvezető képessége.

Tehát a processzor és vagy a GPU melegszik, de a hő ott marad. Ebből szokott az lenni, hogy szó szerint leégnek (a bennük lévő tényleg apró szilícium alapú alkatrészek elfüstölnek).

Ha a processzor cserélhető, akkor nem túl nagy pénzbe kerül. Ha rá van forrasztva az alaplapra, akkor is cserélhető, de azért súlyos összegeket kell fizetni (duplán meghaladja az alaplapunk értékét).

Az utóbbi processzornál szoktak úgy dönteni, ha leégett, hogy akkor „kuka” az alaplap.

 

Hűtőventilátor és a hűtőcső kivezető nyílása között van gyárilag betéve egy porvédő szivacshoz hasonló anyag.

 

cpu hűtő borda


cpu hűtőrács

A fenti képen látható a laptop tisztítás teljes hiánya.

A feladata benne van a nevében. Viszont X év után ez annyira megtelítődik porral, hogy teljesen tönkremegy. Erre még rátesz egy lapáttal a levegő páratartalma. Így már nem lesz szűrő funkciója, sőt elzárja a keringetett levegő elől az utat.

Durvább esetben annyira megtelik porral, hogy leválik a hűtőcső lamellájáról és befordul a ventilátor házba. Ilyenkor megakasztja a ventilátor lapátot és az megszorul.

Amikor ezek közül valamelyik, vagy mindegyik megtörténik akkor azt vesszük észre, hogy a ventilátor folyamatosan és/vagy hangosan megy (esetenként sikít is), vagy ha többet nem halljuk, hogy pörög. Ehhez hozzáteszem még, hogy a billentyűzet azon fele is elkezd forrósodni, ahol van a hűtőventilátor.

 

Összefoglalva:

cpu hűtési folyamat

Az ábrán látható a folyamat.

1. A processzor működik, ezért hőt termel.

A hőátvezető anyag átadja a processzortól a hőt a hűtőbordának, illetve az ahhoz kötött rézcsőnek. Ezen a csövön végigmegy a hő a kivezető nyílásig (itt vannak a lamellák). 

2-3-4. A ventilátor pörög így szívó és fújó hatást hoz létre. A „friss” hidegebb levegőt a műanyag burkolati elemen lévő nyílásból szívja ki (a laptopon kívül eső térből), majd a hűtőcső lamelláira fújja.

Tehát a felmelegedett hűtőcsövet és a rászerelt lamellát folyamatosan lehűti, azzal hogy kifújja a melegebb levegőt a laptopon kívülre.

 

Ha a hűtési, levegő keringetési rendszerben a felsoroltak bármelyike akadályoz, akkor a laptop teljesítménye csökken. Ez mellett ami rosszabb, hogy alkatrész károsodás is be fog következni.

Összességében kevesebb pénz ráfordítással tudjuk meghosszabbítani a laptopunk életét, ha megcsináltatjuk 1-2 évente a karbantartást.

Így akár 8-10 évig nem kell másik eszközt venni, azért mert leégetjük valamelyik drágább alkatrészt benne.

Megtalálható vagyok a GoogleMaps-en is.