Beküldő: zoli | 2023. 03. 12., v – 12:14

Laptopba ömlött folyadék

Laptopba ömlött folyadék

Mi a teendő, ha a laptopba ömlött a folyadék? 

Ez bizonyára már sok emberrel előfordult, vagy meg fog történni.

A beleöntött folyadék típusa, mennyisége és a gyors cselekvés a függvénye annak, hogy a laptopunk, notebookunk, netbookunk "megússza-e" ezt a dolgot. Illetve, hogy milyen károsodást fog "elszenvedni". Itt szintén különbséget kell tenni, hogy ha károsodás történik, az minimális-e, vagy súlyos.? 

A leggyakrabban a laptop billentyűzetbe folyik bele, ezt még látni fogjuk. Onnét pedig leszivárog a felső (műanyag )burkolati elembe,amiben a billentyűzet helyezkedik el. 

Ezt már nem fogjuk szabad szemmel látni. A nagyobb probléma ez után következik, ugyanis a burkolati elem alatt van az alaplap és minden belső periféria(CPU,RAM,dedikált GPU, vezérlők...stb), illetve mindenféle kisebb alkatrész (ellenállások, kondenzátorok, diódák, tranzisztorok...stb). 

Leegyszerűsítve, ezekből a kisebb alkatrészekből, nyáklapból, belső perifériákból épül fel az áramkör. Ezek már elektronikai alkatrészek és egyáltalán nem szeretik a folyadékot. A folyadék típusa sem mindegy, mint említettem. Ásványvíz vagy cukros ital (üdítő,kávé,tea). 

A cukros italok a legrosszabbak. A folyadék elpárolgása után ráragad mindenre ,amit elért. Ennek következtében rövidzár, zárlat keletkezik. 

A rászáradt ital maradványai(általában cukrok) tisztítása már egy halandó felhasználó számára nagyon nehéz, ugyanis szét kell szedni teljesen az eszközt hozzá. Ha kis mennyiségű a folyadék akkor azt azonnal töröljük, itassuk fel törlőkendővel, papírzsebkendővel, kéztörlővel...stb. 

Ami a gyakoribb, hogy nagyobb mennyiségű folyadék ömlik bele a laptopba. 

Most jön a lényeg... 

Mi az amit tehetünk, hogy elkerüljük a nagyobb károsodást? 

A sorrend: 

1. Először is azonnal fordítsuk fejjel lefelé (180 fokban) a laptopot , hogy a folyadék nagy része ne tudjon belefolyni az alaplapba. Inkább az asztalra, vagy a földre folyjon. 

2. Azonnal nyomjuk meg hosszan a kikapcsoló gombot (a lehetséges sérülés mértékét figyelembe véve, itt most nem számít, ha a helytelen kikapcsolás miatt a Windows sérül). A szoftveres újratelepítés a legkevésbé fájó számunkra. 

3. "Áramtalanítsuk az eszközt" Húzzuk ki a laptopból a töltőjét. Szedjük ki az akkumulátort az eszközből (amennyiben az "külső" akku). Tolózárral működik, oldalirányba kell eltolni, elhúzni. Van amelyikben csak egy van középtájékon, van amiben kettő. Így ki tudjuk billenteni,vagy húzni az akksit belőle. 

4. Fejjel lefelé tartsuk és óvatosan itassuk fel a folyadékot a billentyűzetről. 

5. Még mindig ne fordítsuk vissza, maradjon végig így! Kis ügyesség kell hozzá, de nem túl bonyolult. Hajtsuk a kijelzőt vissza,de ne csukjuk rá teljesen.Tegyünk a kijelzőre papír kéztörlőt vagy nagyon vékony rongyot, ruhaanyagot. Mindenképpen puha anyagból legyen, ne törjük,karcoljuk össze a kijelzőt. Majd nagyon óvatosan csukjuk rá teljesen a kijelzőt. 

Fontos:

Ha a kijelző lehajtáskor, teljes lecsukásakor akad, szorul, akkor tegyünk vékonyabb anyagot rá. Vigyázzunk rá, nehogy elrepedjen, vagy eltörjön, mert a kijelzők ára horrorisztikus!

6. Tegyük le a laptopot egy asztalra. Maradjon fejjel lefelé. 1-2 perc múlva nézzük meg a kijelzőre terített anyagot. Ha nagyon megtelt, cseréljük ki egy szárazra. 

Ezek azért kellenek, hogy ne a kijelzőre csorogjon vissza, ugyanis ő sem szereti a folyadékot. Továbbá, azért kell ezt tenni, hogy ne tudjon belefolyni az ital az alaplap részhez. Illetve, ha belement már, akkor ne tudjon jobban szétterjedni a nyáklapon. 

7. Ne hagyjuk kiszáradni, ne várjuk vele 24,48 órát...stb., ne rakjuk vissza az akkumulátort,ne kössük vissza a töltőt rá, ne kapcsoljuk be.    
Tévhit az, hogy ha "kiszárad" akkor gond nélkül működni fog. Ezzel "orosz rulettet" játszunk...vagy bejön, vagy nem. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy nem jön be az otthoni kiszárítás módszere. 

Ezután bekapcsolja a gépet és recsegést,ropogást, füstöt, füstszagot tapasztal a tulajdonos. 

8. A lehető leghamarabb vigyük el szakemberhez és mondjuk el mi történt.    
Fontos, hogy tényleg vállaljuk fel és mondjuk el. Ugyanis, ha eltitkoljuk és csak annyit mondunk, hogy nem kapcsol be a gép, akkor az általam leírt teendőknek nincs sok haszna. Mivel akkor a szakember nem a tisztítással kezd, hanem méréssel, ahhoz meg a töltőt rá kell kötnie a laptopra alapesetben, így károsodni fog az eszközünk szinte azonnal. Kínos helyzet alakul ki, majd pedig magyarázkodhatunk a szakembernek, ugyanis ő bizony észre fogja venni a folyadéksebzést. Tehát legyünk korrektek és a javítás előtt mondjuk el mi is történt, így van esély az eszköz megmentésére. A szállításkor a 6. pontban leírtak maradjanak. 

Az általam leírt teendők sajnos nem adnak 100%-os védelmet, de nagy esélyünk van rá, hogy a legkevesebb költség ráfordítással javítható lesz az eszközünk, vagy elkerüljük a károsodást. 

Sajnos ha olyan helyre megy az ital, és feszültség alatt van a gép még, akkor kiéghetnek bizonyos alkatrészek. Jó tudni, hogy ilyen esetekben a billentyűzet az "ami általában nem ússza meg". 

A kiadás szempontjából inkább billentyűzet csere, mint hogy az alaplap zárlatos legyen. 

Amennyiben folyadék ömlött az eszközébe, ne kísérletezzen vele otthon, tudok segíteni az eszköz javításában, a lehető legköltséghatékonyabb megoldás kiválasztásában! 

Keress bizalommal a következő elérhetőségeken!

Hívj a következő számon:

 

vagy írj

Megtalálható vagyok a GoogleMaps-en is.