Beküldő: zoli | 2023. 03. 12., v – 14:01

10 dolog amivel hamar tönkreteheted a laptopodat

10 dolog amivel hamar tönkreteheted a laptopodat

Először is rengeteg cikket, blogot látok ebben a "10 dolog, amivel hamar tönkreteheted a laptopodat" témában és nem kívánom ugyanazokat leírni. A számodra haszontalanokat sem, pláne amivel úgysem tudsz mit kezdeni. Inkább azokat írom le amikkel sok pénzt és javítási költséget megspórolhatsz magadnak.

Ezek egyértelműnek tűnő dolgok, de sokszor nem figyelünk rá. Az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján írnék néhány dolgot, amivel nagyon sokszor találkoz(om)tam. Ezért gyűjtöttem össze neked 10 dolgot, amivel elkerülheted a laptopod károsodását.

Amikor a laptopodat megveszed, legyen az használt vagy új nem fogsz hozzá instrukciókat kapni, hogy hogyan használd. Megveszed, hazaviszed, bekapcsolod és használod. Pedig ilyenkor mindig az legyen a legfőbb célod, hogy minél tovább tudd használni, életben tartani.

Ehhez nem kell matematikusnak lenni, hogy eldöntsd, hogy 3 évente veszel másik gépet, vagy mondjuk 8 évet kihúzol vele, vagy állandóan javíttatnod kell. Az utóbbiak eléréséhez foglalkoznod kell vele és nem csak használnod. Bizonyos előírásokat, tanácsokat jobb betartani.

10 dolog, amivel hamar tönkreteheted a laptopodat:

1. Kijelző törés

Ha nem használod a laptopodat akkor mindenképpen csukd le a fedelét (magát a kijelzőt). Ez főleg akkor számít, ha fix helye van az eszköznek (pl. egy munkaasztal). Csillagászati ára van egy új kijelzőnek, ~40.000 Ft -tól, a használt meg ~25.000 ft-tól indul. Sokszor van, hogy a régi laptop piaci értéke a használt kijelző árának a 75-80%-a.

Mivel a kijelző és a keret (a keret sokszor egy gagyi, vékony műanyag) rendkívül sérülékeny ezért minden módon meg kell akadályoznod, hogy sérüljön.

Ne tegyél semmit a billentyűzetre, ha ott hagytál rajta valamit és a kijelzőt lehajtod, akkor azonnal összefolyik (összetörik) a kijelző panel. A kijelző hátoldalára (ahol a vékony tartó műanyagot látod) soha ne pakolj rá 2-3 kg-os dolgokat.

A legjobb az ha nem polcként használod és nem teszel rá semmit. Így is könnyen össze tudod törni a kijelzőt. Ha lehajtod nem lesz az, hogy véletlenül odaütődik, vagy valami odapattanik. Ha meg mégis megtörténik, akkor nagyobb eséllyel fogja túlélni, mintha kinyitott állapotában lett volna.

2. Laptop kijelző lehajtás és felnyitás helyesen

Sokan ezt sem tudják, hogyan kell. Csak rossz megszokásból nyitják-csukjál, ahogy épp kézre van. Ez azért van, mert nem látod át a működését, ugyanis a műanyag panelek elrejtik előled. Mindig két zsanér tartja és köti össze a laptop kijelzőjét a teljes karosszériájával.

Egyértelműen a két szélén jobb és bal oldalt. Ezek a zsanérok hasonlóak, mint a régi szekrény ajtók zsanérjai, tehát fémből vannak, amik a műanyaghoz vannak rögzítve. Rossz módszer az, ha jobb kezes vagy akkor jobb oldalon fogod meg és nyitod ki, csukod le, ha meg balkezes, akkor a bal oldalon a laptopod kijelzőjét.

Ezzel azt éred el, hogy az egyik zsanért mindig jobban erőlteted, mint a másikat. „Véletlenül” mindig ez a fele szakad ki a műanyagból, ugyanis a fém az erősebb anyag. Mindig középen nyisd ki a kijelzőt, az élénél, így nem nyomod be pl. a webkamerát ami pont ott van, már ha van a gépben.

Ha a rossz „megszokást” használod mi fog történni?

-Először a zsanért tartó csavarfészek szakad ki (ezt akkor látod, ha elkezdenek kihullani, vagy meglazulni a csavarok a laptopod alján)

-Ezzel sem foglalkoznak sokan, mert hát egy csavar az nem sok...igen ám csak a terhelés elosztás már nem lesz meg (-1 rögzítési pont) és jön a következő csavarfészek...és így tovább.

-Ezután már csak a műanyag marad (alsó vagy felső burkolati elem), ami szépen lassan el fog repedni. A másik oldalon viszont ott lesz még a zsanér csavarokkal, ami fog mint az a bizonyos zöld festék.

-A végén elreped, utána meg letörik és szó szerint széthullik a géped. Szerencsésnek mondhatod magad, ha nem a kijelző műanyagán indul el, mert akkor ha az eltörik akkor a kijelző is meg tud roppanni. Ennek a költségét fent leírtam.

-Mindig óvatosan nyisd fel a kijelzőt és csak addig amíg nem érzel ellenállást (az a pont ahol már nem tudod tovább kinyitni). Ha ezen a ponton túlhajtod a kijelzőt, akkor a zsanérokat tartó csavarfészkek azonnal kiszakadnak.

3. Laptop kijelző tisztítás

Alapszabály: soha nem töröljük a kijelzőt száraz ronggyal! A finom port bele tudjuk karcolni a kijelző felületébe. Először mikrokarcolások lesznek, amiket szabad szemmel nem látunk. A későbbiekben viszont a törölgetések után megjelennek nagyobb karcok, illetve a kijelzőt borító védőréteget is szépen csiszoljuk róla. Nagyon zavaró tud lenni egy összekarcolt kijelző és csökkenti az eszköz értékét is.

4. Billentyűzet

Ne egyél, ne fésüld a hajad és főleg ne igyál a laptopod 1 méteres közelében. Könnyen belemennek a morzsák, hajszálak..stb. a billentyűzet gombjai alá. Kipucolni onnét nem fogod tudni. Ha folyadékot öntesz véletlenül a billentyűzetbe, akkor nem csak a billentyűzet fog tönkremenni, hanem az alaplap is, aminek a javítási/csere költsége sem lesz olcsó. Pláne akkor nagy az esélye, ha be is van a gép kapcsolva.

5. Helytelen CPU hűtő és billentyűzet tisztítás

Sokan még mindig kívülről fújnak bele kompresszorral, vagy sűrített levegős spray-vel a műanyag hűtőrács nyílásba. Ez által azt gondolják, hogy ki fújják belőle a port. Viszont arra nem gondolnak, hogy ezzel csak a belső alkatrészekre (alaplap, memória, hűtőventilátor lapát...stb) fújják rá a port.

Ezzel nagyobb kárt okoznak a későbbiekben, mintha nem csináltak volna semmit.

Mivel minden alkatrész jobban fog melegedni, ha pedig túlmelegszik egy smd alkatrész akkor ki is fog égni előbb, vagy utóbb. A porszívózás is felesleges ugyanis a hűtőventilátor előtt egy porvédő szivacs van, így azon keresztül nem tudjuk kiszívni az összegyűlt port.

A billentyűzetet se porszívózzuk, mert az orosz rulett. A silány (a legtöbb az sajnos az) billentyűzetből röpködni fognak a gombok a porszívóba. Ezzel tönkre tesszük a billentyűzetet.

6. Helytelen laptop, notebook kasztni tisztítás

Hypo, domestos, fehérítők... és társaival soha ne törölgessük át a műanyag részeket sem! Amikor a gyártói soron lakkozzák a műanyagot azt már vízbázisú festékkel teszik. Az erősen reagens anyagok kifakítják és feloldják teljesen a lakkréteget. Ez akkor lesz majd fontos, ha el akarjuk adni a gépet.

Ugyanis a kívülről foltos, kopott, lelakott gépet akár 20-30 ezer forinttal olcsóbban kell majd adnunk, mert nem kell majd senkinek. A használt eszköz vételénél még mindig fontos az első benyomás. Ugyanis kiderül egyből, hogy mennyire vigyáztak rá.

7. Töltő (tápegység) összehajtása

Ez főként azokra vonatkozik, akik hozzák viszik a gépüket. Lehetőleg a tápegység kábeleit ne mindig úgy tekerjük össze, ahogy előzőleg volt. Kicsi hurkokat meg pláne ne csináljunk rajta.

Elhiszem azt, hogy minél kisebbre hajtjuk a kábelt, akkor annál nagyobb helyet nyerünk egy táskában, de ez nem éri meg. A legtöbb adapter kábelei hitvány és nem rugalmas műanyag borítással készültek.

A kemény kábelen minél több a hajtás és minél sűrűbb, annál valószínűbb, hogy azokon a pontokon kireped a szigetelés, majd el is törik. A dugóknál egyáltalán ne hajtogassuk, mert ott biztos a törés.

A lényeg, hogy mindig próbáljuk máshogyan összehajtani a kábelt és törekedjünk, hogy minél kevesebb hurkot csináljuk közben. Ha ezt megfogadjuk, akkor nem kell a szigetelőszalagos megoldást használni, ami nem túl szép és ráadásul szakszerűtlen is.

8. Hogy ne tegyük tönkre a laptop aljzatait, portjait (USB,HDMI,Display, töltő...stb)

Az állandó ki-be dugdosással könnyen ki tudjuk koptatni ezeket a portokat. Lehetőleg úgy próbáljuk kialakítani a munkaállomást (a gép és mondjuk egy asztal amin fixen van elhelyezve), hogy a gépbe menő kábeleket minél kevesebbszer kelljen ki-be húzkodni.

Az aljzat cserét csak szakember fogja tudni megoldani. Használjunk vezeték nélküli egeret, billentyűzetet, ha nem szeretjük a laptop touchpad-et és billentyűzetet. Ezek csatlakozói kicsik és egymás melletti USB portban elférnek.

Sőt ezek mellé egy pendrive is be fog férni. Ha van nyomtatónk akkor az USB kábelt is hagyjuk a laptopban. Amennyiben a laptopot állandóan hozzuk-visszük akkor egy nyomtató vásárlásánál célszerű olyat választani, amit WIFI-n keresztül is és elérünk.

Ha HDMI portot is használjuk (pl. TV-t vagy kijelzőt kötünk a gépre), akkor ne használjunk átalakítót, mert az hosszú és könnyen bele lehet törni a laptopba. Illetve az átalakítóba belekötött kábel még „húzni” is fogja lefelé, így a HDMI port hamarabb tönkremegy.

9. Ne szereld szét a laptopodat, ha nincsenek megfelelő eszközeid hozzá

Ha van érzéked és kedved, akkor szét tudod szerelni te magad is a laptopodat. DE, ehhez szükséged lesz műanyag bontó készletre és egy precíziós csavarhúzó készletre. Ennyi a minimum, amit kötelezően rá kell szánnod. Néhány ezer forintból ezt meg tudod úszni.

Ne kezdj el olyan csavarhúzóval csavarozni, aminek nem passzol pontosan a feje a csavarba. Tönkreteszed és elnyalod a csavar fejét, utána csak úgy lehet szétszedni a gépet, hogy szétbarmolod, széttöröd. Fúrni se fúrd ki a csavart, mert bele fog olvadni a karosszéria műanyagába.

A laptopodon van egy alsó és egy felső burkolati elem, ezeket csavar és műanyag körmök fogják egymáshoz. Soha ne feszegesd fémlapáttal, vagy lapos csavarhúzóval, szinte biztosan el fogod törni a műanyagot, de ha nem akkor meg durván összekarcolod. Ezt csakis műanyag bontólapáttal, vagy gitárpengetővel tedd.

10. Ha asztalra teszed akkor ezekre figyelj

- Ne legyen közvetlenül a kijelző mögött hőforrás, pl. lámpa, vagy bármi ami melegít. Ha a műanyag megég az sem túl jó, de ezzel a kijelzőt is azonnal tönkreteszed.

- Azt a nyílást ahol érzed, hogy fújja a levegőt soha semmivel ne torlaszold el. Ha így teszel akkor szó szerint megfojtod a hűtőventilátort a gépedben. Ennek következtében valamilyen eszköz, vagy alkatrész tuti le fog égni a felhalmozott hő miatt.

- Ne pakolj mellé semmilyen folyadékot, mert véletlenül, de tuti leöntöd.

- Gyakran törölgesd le nedves ruhával az asztalt, utána meg szárazzal, a laptopod alatt is. Ezzel kevesebb por lesz a géped közelében és így a laptopodba is kevesebb fog bejutni.

Tehát összességében a fent leírtak (10 dolog, amivel hamar tönkreteheted a laptopodat) nem azonnal, 1-2 nap után fognak hibaként jelentkezni, hanem hosszú hónapok, évek alatt. Ezeknek a betartása a sokszor felesleges szervizköltségek mellett, akkor térülnek meg, amikor veszel egy újabb gépet és a régit el akarod adni.

Ugyanis ha szép állapotban kínálod eladásra a gépedet, akkor a használt piaci árért fogod tudni eladni és jóval több érdeklődőd lesz. 

Ráadásul nem kell ilyen szövegeket kiírnod, hogy picit sérült, kis hiba van benne, de még használható...stb. Az ilyen hirdetéseknél az emberek nagyrészt továbblapoznak egy másikra.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy összeszedtem neked mi az a 10 dolog, amivel hamar tönkreteheted a laptopodat. Milyen hibákat ne kövess el, ha van egy, vagy több laptopod, notebookod, netbookod.

A következő cikkben a 10 dolog, amit megtehetsz a laptopodért témáról írok.