Beküldő: zoli | 2023. 03. 12., v – 13:35

10 dolog, amit megtehetsz a laptopodért.

10 dolog, amit megtehetsz a laptopodért

Már írtam egy cikket 10 dolog, amivel hamar tönkreteheted a laptopodat címmel.

Most egy olyat írok, amit kevés helyen lehet megtalálni. Az elhanyagolt, lelakott laptopok szinte mindig szakembernél, vagy szervizben landolnak.

Összeszedtem 10 dolgot, amit megtehetsz a laptopodért, hardveresen és esztétikailag is.

Ráadásul nagyon fontos az is, ha a laptopod külsejét gyakran tisztítod, akkor bizony belülre is kevesebb jut. Ugyanis a hűtő ventilátor, ami belül van folyamatosan keveri a környezetben lévő port.

Mindig kikapcsolt és áramtalanított állapotban végezd a tisztítást.

10 dolgot, amit megtehetsz a laptopodért:

1. Kijelző tisztítás

Mivel ez az egyik legdrágább alkatrész, így óvni kell.

Az előző írásomban részleteztem már, hogy hogyan védd meg.

Esztétikailag sem mindegy egy kijelzőnél, hogy hogyan és mivel tisztítod.

Száraz ruhával tilos! Az apró porszemcsékkel összekarcolod a kijelzőt.

Mindig alkoholos tisztítót használj. A hangsúly az alkoholoson van! Ez lehet ablaktisztító, vagy monitor tisztító.

Ezekről a linkekről tudsz válogatni:

Ablaktisztító

Monitor tisztító

Tisztításnál fontos:

A tisztító folyadékot mindig a ruhára fújd és ne a kijelzőre, majd úgy töröld át többször.

Ne nyomd rá erősen a ruhát a kijelzőre mert könnyen össze tud folyni.

2. Billentyűzet tisztítás

Az előző cikkben már írhat, hogy mi az amit nem szabad tenni a billentyűzet közelében.

A tisztítást puha ruhával pl. mikroszálas törlővel érdemes csinálni. Használhatunk a törlőkendőre fújva habot vagy alkoholos tisztítót. Antisztatikus tisztító kefét is használhatunk.

Tisztító hab

Tisztító kefe és készletek

Illetve létezik még billentyűzet tisztító zselé

 

A legolcsóbb megoldás, ha nem akarsz túl sokat költeni rá, akkor egy puha ruha, fülpiszkáló és alkoholos ablaktisztító elég.

A ruhára fújt tisztítóval át kell törölni a billentyűzetet, lehetőleg óvatosan. Finom ruha kell, ugyanis ha olyan típusú a billentyűzet akkor beleakadhat a gombokba és könnyen kitéphetjük azokat.

Ha a billentyűzet gombjai között van hely (általában van), akkor a fülpiszkálóra fújt tisztítóval végig tudunk menni a gombsorok között. Ha a gombok alá ment morzsa, haj, szőr, szilárd törmelék, akkor azt csak sűrített levegővel lehet kifújatni alóla.

Ha ilyet veszünk, akkor figyeljünk rá, hogy legyen a palackhoz vékony cső is tartozékként. Illetve a kifújatás után várjunk vele 5 percet, mielőtt bekapcsolnánk a laptopot.

Ugyanis ezek többsége „fagyaszt” is, tehát egy kevés víz belekerül a billentyűzetbe. Hagyni kell, hogy elpárologjon.

Sűrített levegő

3. Műanyag burkolati elemek tisztítása

Alkoholos tisztítóval, mint a kijelzőnél, vagy billentyűzet tisztító habbal lehet.

Kerüljük a vegyi bombákat. Ez előző cikkemben leírtam, hogy miért. 

Sajnos a laptopok belső tisztítását, csak szakember tudja elvégezni.

4. Akkumulátor életének növelése

A folyamatosan töltőn hagyott régebbi laptopoknál az akkumulátor hamarabb tönkremegy, mintha hagynánk egy 20% -ra lemerülni és csak utána tennénk vissza tölteni.

Illetve ezeknél, ha eléri a 99% -ot a töltőt le kell választani.

Egy akkumulátornál ún. töltési ciklusok vannak. Nem mindegy, hogy egy ciklusnál 20% -ot töltünk bele, vagy 80% -ot.

Az újabb laptopoknál, már van túltöltés védelem. Ez azt is jelenti, hogy amikor feltölti az akkut, akkor lekapcsolja a töltést. Illetve szoftveresen szabályozza a gép, hogy meddig töltheti fel és mikor kezdheti el a töltést az adapter.

5. Belső tisztítás

Ha a fent leírtakat betartod, akkor ritkán kell vinni szakemberhez, tisztításra a géped.

Egy idő után sajnos nem tudod elkerülni, mert a processzoron lévő hőátvezető anyagot cserélni kell, hogy ne károsodjon a processzora a gépnek.

Viszont, ami fontos…

Ha folyamatosan tisztán tartod a géped kívülről, illetve a helyiséget is tisztán tartod, akkor ezek a hőátvezető anyagok sokáig kibírják. Ez mind összefüggésben van azzal, hogy milyen poros a környezet és mennyire tartod karban tisztítással a gépedet.

Ha el van hanyagolva a gép és sok por jut bele, akkor nagyobb hő termelődik a gép belsejében, a hűtőventilátornak a teljesítménye csökken, mert a lapátokon is megragad a por így a hőátvezető anyag hamarabb kikeményedik és utána már elveszíti részben, vagy teljes egészében a hőátvezető képességét. Sajnos szinte mindig az utóbb leírt dolgok történnek.

Ekkor viszont nagyon ajánlott szakemberhez vinni a laptopot, egy alapos tisztításra, pasztázásra.

Eddig külső tisztításról volt szó.

Fontos a szoftveres karbantartás is.

6. Használható szoftverek telepítése

Figyeljünk arra, ha egy programot telepítünk akkor csak azt tegyük fel. Az ingyenes programoknál sokszor azt csinálják, hogy más program telepítését is felajánlja. Azaz bepipálja. Ilyenkor szedjük ki a választó mezőből a pipát. Általában számunkra haszontalan programokat kínálnak.

Csak a helyet foglalják és a rendszer indítást is lassítják a betöltődésükkel.

Ha már feltelepült, vagy nem vettük észre, hogy felkerült a gépre, akkor nyissuk meg a vezérlőpultot majd a Programok és szolgáltatások résznél a listából jobb gomb, majd Eltávolítás lehetőséget válasszuk a kívánt program törléséhez.

7. Rendszer indításakor automatikusan elinduló szoftverek

Windows 10, Windows 11 alatt vegyük ki a onedrive -ot az indítás részből, ha nem használjuk.

Tálcán, vagy Start menü jobb gomb lehetőséggel a feladatkezelőt válasszuk.

Ott lesz az indítás fül. Majd szintén jobb gomb az alkalmazásra és válasszuk letiltást. Ilyenek például: Onedrive, Skype, Java, Adobe Reader, Viber, Steam Ha használjuk a Skype-ot vagy Vibert, csak akkor ne tiltsuk le, ha indulás után egyből azokon csevegünk. A Steamet meg akkor indítsuk el, mielőtt játszani szeretnénk.

Ha ezeket a dolgokat megtesszük, akkor gyorsabban fog „felállni” a Windows rendszerünk.

8. Windows frissítések manuális telepítése

Alapszabály az, ha a tálcán jobb oldalt megjelenik a Windows start menü ikon egy sárga pöttyel, akkor lehetőleg minél előbb kattintsunk rá. Ez azt jelenti, hogy egy nagyobb frissítés feltelepült és újra kell indítani a gépet (frissítés és újraindítás). Mielőtt újraindítjuk, mentsük a munkáinkat, nehogy adatvesztés lépjen fel.

Miért erősen ajánlott, hogy minél hamarabb indítsuk újra a gépet.

Azért, mert egyes nagyobb frissítéseknél, ha sokáig nem indítjuk újra a gépet (8,10 óra, vagy napok), akkor a Windows hajlamos ledobni a láncot (kifagy, eltűnik a tálca, fekete háttér az asztalon ikonok nélkül stb.).

Ezek a dolgok akkor is jelentkeznek, ha kikapcsoljuk a gépet, majd az ismételt bekapcsolás után ezek a hibák előjöhetnek. A másik dolog, hogy vannak választható frissítések is (ezek verzió frissítések). Ezeket is erősen ajánlott letölteni és feltelepíteni, lehetőleg minél hamarabb. Ezt manuálisan tudjuk elvégezni. Vagy a Start menüre kattintva, vagy a start menü melletti fehér hátterű kereső mezőbe kattintva.

A belekattintás után kezdjük el gépelni, hogy frissítések, a találati listában meg fog jelenni, hogy Frissítések keresése. Ha nem jelenik meg elsőre, akkor kattintsunk az asztalra majd a fent leírtak szerint kezdjük újra (a Windows kereső szolgáltatása néha dög lassú tud lenni, pláne ha valami más folyamat terheli a gépünket).

Kattintsunk a találatra. Ha sikerült akkor megnyílik a Gépház→ frissítések keresése rész.

Ott lesz olyan, hogy Választható frissítések. Itt el tudjuk indítani a letöltés és telepítést, amit felajánl frissítést nekünk a Windows. De ha szeretnénk akkor a legfelső részben tudunk manuálisan is Frissítéseket keresni. Illetve, ha a gépünk Windows 11 kompatibilis akkor feldobja azt az ablakot ahol át lehet frissíteni. Ezt lehetőleg ne tegyük, nyomjunk arra, hogy egyelőre maradok a Windows 10-nél.

9. Kerüljük azon programok használatát, amiket nem ismerünk és a rendszerhez is hozzáférnek pl. Ccleaner

Erről a programról a szakmai körökben is megoszlanak a vélemények, hogy mennyire képes „gyorsítani” a gépet. Erről most nem írok véleményt. Viszont, ami fontos, hogy ez a program hozzáfér a Windows rendszerleíró adatbázishoz.

Képes olyan dolgokat is kitörölni, amik az operációs rendszernek fontosak, illetve telepített programok, eszközillesztők is ide tesznek bejegyzéseket. Kárt is okozhatunk a szoftverekben, operációs rendszerben.

Véleményem szerint ezen részét a Ccleaner programnak ne nagyon használjuk, főleg akkor ne, ha nem értjük miket szeretne tisztítani, vagy törölni.

10. Azon programok listája amiket egy átlagos felhasználó használhat

Ezek általános programok és ingyenesek is. Ha több mindenre használjuk a laptopunkat és irodai munkát is végzünk vele, akkor javaslom, hogy ezeket, vagy ezekkel alternatív programokat telepítsünk a gépre.

Szinte biztosan szükség lesz pdf olvasóra. Számlák, visszaigazolások, formanyomtatványok ...stb.

-Pdf olvasó pl. Adobe Reader, Sumatra

Szövegszerkesztő és táblázatkezelő:

Ingyenes:

- LibreOffice vagy Apache OpenOffice csomagban találjuk csak más néven, mint a MS Office-nál (Word = Writer, Excel = Calc)

Fizetős:

- Microsoft Office (Word, Excel)

Filmnéző (ha a gépre töltünk le filmet)

- Vlc (nem kell hozzá külön video codec csomagot leszedni és ingyenes)

Böngészők

- Google Chrome (alapból nem tiltja a reklámokat és alapból nincs követés elleni védelem benne)

- Mozilla Firefox (követés elleni védelem van benne, de nem annyira fejlett mint a Brave-nél, alapból nincs reklámblokkoló benne, fejlesztői környezettel rendelkezik)

- Microsoft Edge (Windows 10-en alapból rajta van, a Chromium motorját használja, ezért hasonlít nagyon működésben a Google Chrome-hoz)

- Opera (erőforrásbarát és ők is megpróbálnak a biztonságos böngészésre törekedni)

- Brave (alapból reklámblokkolóval és követés elleni védelemmel van ellátva), a fent felsorolt böngészők közül szerintem ez a legbiztonságosabb most.

A böngészők közül lehetőleg 1-et vagy 2-őt használjuk max. Ha többet használunk, akkor abból keveredés lehet (pl. könyvjelzők; jelszavak átvitele, szinkronizálása)

Remélem hasznodra válik a 10 dolog, amit megtehetsz a laptopodért leírásom.

Amennyiben tisztítással, vagy operációs rendszer újratelepítésével akad problémád és nem tudod megoldani, fordulj hozzám bizalommal.

Megtalálható vagyok a GoogleMaps-en is.